Dátum: 2024 április 19. (péntek) | Emma

hírek

A szakmai nap összefoglalója:Párharc

Archivum szakosztály 2011-10-21 Megtekintések száma: 5742

Az UTE szakmai napot tartott,melyet Szabó György,az egyesület szakmai vezetője szervezett és felügyelt.Témája a párharc volt,a feladatok bemutatásánál pedig az U10-es,U14-es és U18-as korosztály közreműködött.

Az UTE szakmai napot tartott,melyet Szabó György,az egyesület szakmai vezetője szervezett és felügyelt.Témája a párharc volt,a feladatok bemutatásánál pedig az U10-es,U14-es és U18-as korosztály közreműködött.

 


Szabó György elmondta,hogy az UTE rendszeresen tart szakmai napokat,a mostani a negyedik volt,aktualitása pediga hétfői edzés fő célkitűzése:a párharc.



-"Kisebb korosztályoknál elsősorban oktatási céllal,az idősebb csapatoknál pedig a mérkőzésszerű helyzetek kialakításában történő megoldásokkal.Úgy terveztük,hogy minden korosztályt érintsen a bemutató.Kisebbekkel kezdtünk:a Gyimesi Jenő-Nagy János edzőpáros az U10-es csapattal mutatta be a módszerét.Nagyon ügyesek voltak a gyerekek,1-1,2-1,3-2 elleni támadásokban láthattuk a párharcokat,megoldásaikat,sok-sok hibajavítással."

 

Utána az U14 Szabó György és Gál Csaba vezetésével tartott bemutatót.

-"Az 1-1 elleni párharcokat először pozícióban,utána pozícióba felpasszra,majd lefordulással,végül a 2-2 elleni helyzetek különböző megoldásaiban mutattuk be.A gyakorlatok a következők voltak:2-2 elleni helyzetben a mögékerüléssel helyi létszámfölény kialakítása,utána átlós elfutással a helyi létszámfölény kialakítása,majd váltással,legvégül kényszerítőzéssel megoldva.Az ezek elleni gyakorlatokban támadó és védekező részről is sok-sok hibajavítás volt.Támadó részről amit tanultunk utána éles helyzetben 2-2 elleni játékban gyakoroltuk illetve próbáltuk a tanultakat érvényesíteni.Védekezés szempontjából pedig főleg az átlós elfutásnál a beinduló játékos felvételét illetve a kényszerítőzésnél a kényszerítőt adó játékos felvételét nevezhetjük súlyponti résznek."-ismertette a feladatok lényegét a szakmai vezető.



Ezután Füle Antal vezetésével az U18-nak volt bemelegítése a párharcra,ami nagyon célirányosan,kimondottan specifikusan előkészítette a játékosokat a párharcra.Ugyanezzel a csapattal Blaumann János és Nyerges Tamás edzőpáros bemutatója következett kis területen való labdabirtoklással,ahol faljátékosok segítették a gyakorlatok megoldását.Ez a feladat egy nagyon intenzív gyakorlás volt.

-"A feladat a párharcok oktatása volt-elemzte Füle Antal a bemutatót-Mi két gyakorlatot mutattunk be az U 18 korosztállyal. Az első egy 2-2 elleni játék volt,ami kis területen,egy darab sávval védett kiskapura történt,oldal és mélységi falon 1-től 4-ig beszámozott párokkal,akiknél labda volt .Belül állt egy támadó páros,akiknek gólt kellett rúgni a kiskapuba,a védőpáros természetesen ezt nem engedhette, és ha labdát szerezett,a mélységi falon levő párost kellett megjátszania. Ha a labda kiment a területről, vagy a támadók gólt rúgtak akkor edzői bemondásra egyes, kettes, hármas, vagy négyes számú párostól kapták a támadók a labdát szögekből, amiiből aztán újra gólt rúghattak.Pár gyakorlat után megcseréltük a szerepeket.
A második gyakorlat 3-3elleni játék volt,oldal és mélységi fallal,ugyanúgy sávval védett kiskapura.A feladat a támadó hármasnak a gólszerzés, a védő hármasnak labdaszerzés.Ha labdát szereztek a védők ők lettek a támadók a támadók pedig a védők.Ha a labdaszerzés után sikerült a mélységi falon lévő hármast megjátszani a visszakapott labdából gólt rúghattak."

Az edzésekben egy rövid részt Blaumann Jánosnak volt lehetősége bemutatni az U 18-as csapat tagjainak segítségével.

"-Az U 18-as játékosok nagyon motíváltan végezték a feladatot, látszott, hogy egy jól felkészített, fegyelmezett csapatról van szó. Feladatukat nehezítette, hogy az elvégzendő gyakorlatokkal, csak közvetlenül a bemutató előtt ismerkedtek meg, vagyis nem egy begyakorolt feladat végrehajtására került sor, de valamennyi gyakorlatot gyorsan megértették és jó színvonalon prezentálták.
Dettmar Cramer neves német labdarúgóedző véleménye szerint a mérkőzéseken legtöbbször ismétlődő játékhelyzet a párharc. A futball a küzdelem játéka is, minden labdabirtoklási és labdaszerzési pillanatnak óriási a jelentősége a mérkőzés végeredménye szempontjából. Az esetek túlnyomó töbségében az a csapat nyeri az adott mérkőzést, amelynek a játékosai ezekben a szituációkban a célravezető, eredményes megoldásokat választják és hajtják végre.
Az általam bemutatott gyakorlat egy meghatározott területen belüli (ennek mérete életkortól, képzettségtől függően változhat), meghatározott ideig történő 1-1 elleni labdatartás, külső segítő játékosok megjátszásával. A külső játékosok maximum két érintéssel kell hogy megjátsszák a labdát, belül természetesen nincs megkötve az érintésszám. Labdabirtoklás váltásnál, labdaszerzésnél természetesen azonnali szerepcsere (védő-támadó). A meghatározott idő 30-45-60 másodperc lehet, az elérni kívánt terheléstől függően, a külső játékosok (cserélendő párok) számával a pihenés-terhelés arányát lehet befolyásolni. A szakmai nap során megtartott értékelésben a kollégák javasolták, hogy az "ún" faljátékosok is passzolhassanak egymáshoz, ezzel másik játékhelyzetet teremtve, így gyorsítva a játékot. A gyakorlatot véleményem szerint valamennyi korosztálynál lehet alkalmazni, nyilván figyelembe kell venni az elérendő célt, valamint az életkori sajátosságokat."

Györök Tamáskimondottan hasznosnak tartja ezeket a napokat, két szempontból is .

-"Egyrészt megismerjük a kollégák tanítási és edzésmódszereit, ami részben elő van írva de a tartalom már mindenki kreativitásán múlik. A gyakorlatok amit bemutattak az edzők felépítettek és jól követhetőek voltak.
A feladatomban a párharcokat kellett gyakorolnom. Az első feladatom 1-1 ellen szemből való párharc volt, amit 2 egymástól 30 méterre lévő kapura mutattunk be. Egy kicsit szögből kelett rávezetni a labdát, imitáltuk mintha a szélekről kerülnénk 1-1-es szituációba és azután ziccerbe. A második feladatom egy 2-2 szituáció volt,amit a kaputól 40 méterre lévő párosnak kellett egy ritmusban befejezni,mintha kontra támadás lenne. A 2 védő az alapvonalról indult reagálva egy kapuskirúgásra (mintha meccs lenne), viszont ahogy közel értek a félpályáról induló támadó pároshoz,felvették a védekező mozgást. A lényeg az volt,hogy egy ritmusban fejezzék be a támadást.
A másik szempont amit ugyanolyan fontosnak tartok az volt, hogy együtt voltunk és megosztottuk egymással a gondolatainkat, meghallgattuk egymás véleményét,ki mit tart fontosnak a saját csapatában. Nem utolsósorban:új ötletek születnek ilyenkor! A jókedv pedig mindig adott!"

További fotók az Utelabdarúgás.hu galériájában!

Kedvelj minket a Facebookon!

Képek

MTK-UTE Labdarúgó Akadémia U14 című gallériából ízelítő

Videó

1%

UTE az utánpótlásértAdószám: 18165159-1-41