Dátum: 2024 április 19. (péntek) | Emma

hírek

Az UTE szervezésében óvodai szakmai napot tartottunk az MLSZ szakmai előadásával és az UTE óvodásainak,edzőinek bemutatójával

Archivum szakosztály 2011-10-06 Megtekintések száma: 2562

"Először azt csináld,ami szükséges,utána azt,ami lehetséges,és hirtelen azon találod magad,hogy megcsináltad a lehetetlent." / Assisi Szent Ferenc / Trakperger Árpád,az UTE szakosztályvezetője szakmai és sportkapcsolatairévénszervezett egy nagyszabású bemutatót.Az UTE szakembereinek vezetésével óvodai bemutató foglalkozást tartott a kerületi és budapesti óvodák vezetőinek,melyre Trakperger Árpád felkérte előadónak Hegedűs Gábort,az MLSZ országos óvodai instruktorát az MLSZ Szakmai és Utánpótlás Központjából. (fotók a galériában)

"Először azt csináld,ami szükséges,utána azt,ami lehetséges,és hirtelen azon találod magad,hogy megcsináltad a lehetetlent."
/ Assisi Szent Ferenc /

Trakperger Árpád,az UTE szakosztályvezetője szakmai és sportkapcsolatairévénszervezett egy nagyszabású bemutatót.Az UTE szakembereinek vezetésével óvodai bemutató foglalkozást tartott a kerületi és budapesti óvodák vezetőinek,melyre Trakperger Árpád felkérte előadónak Hegedűs Gábort,az MLSZ országos óvodai instruktorát az MLSZ Szakmai és Utánpótlás Központjából.

(fotók a galériában)

 

Trakperger Árpád szervezésében ezáltal már most 150 óvodás kapcsolódott be ebbe a rendszerbe,a létszám pedig folyamatosan növekszik.Szakosztályvezetőnk célja,hogy egyesületünkön keresztül,az UTE támogatásával javasoljuk az MLSZ felé a a programban résztvevő óvodákat.Jelenleg az UTE külsősként -az óvodákban a helyszínen- 9 intézményben tart labdarúgó foglalkozást,labdás edzéseket,150 gyermeknek hetente.Trakperger Árpád ezzel a lehetőséggel,hogy az UTE-hoz csatlakozó óvodák bekerülnek az MLSZ rendszerébe,lehetővé teszi,hogy ezek az intézmények az UTE és az MLSZ által új beruházásokhoz,fejlesztésekhez juthatnak.Ez azért fontos,mert mert minden óvodának szükséges egy egyesület,amelyhez csatlakozzon,amely segíti,koordinálja a feladatokat.Ezen óvodák esetében az UTE a legmegfelelőbb partner.Az MLSZ óvodai országos programjának az a célja, hogy már a legkisebb korosztályt is az egészséges életre, a mozgás szeretetére nevelje, egyúttal biztosítsa a sportoláshoz szükséges optimális feltételeket. Az UTE ehhez nyújt további támogatást minden olyan intézménynek,amely csatlakozni kíván a programhoz.Szakosztályvezetőnk és Hegedűs Gábor ezekről a lehetőségekről tartott előadást a meghívott vendégeknek.

Hegedűs Gábor előadásában elmondta,hogy az aktív életmódra neveléshez nem kell csodákat tenni, hiszen a gyerekeknek lételemük a mozgás, csupán bíztatni kell őket és felkínálni a rendszeres sportolás lehetőségét. Ez azonban a mai magyar viszonyok között korántsem egyszerű vállalkozás. Ehhez nyújt segítséget a Program,melyben több sportág alapjaival is megismerkedhetnek a gyerekek. A sport: mozgás, játék, öröm, kikapcsolódás, ép test és ép lélek, szellemi fejlődés, minőségi időtöltés.A sportoló gyereknek nagyobb az önbizalma, több az energiája, jobb a koncentráló-képessége, erősebb az önfegyelme.Sok olyan gyermek, akiket ügyetlennek vagy nem megfelelően koordináltnak tartanak, nem így születtek, hanem ilyenné válnak, mert kevés önálló fejlődési lehetőségük volt, és mert mozgásfejlődésüket elnyomta az őket körülvevő környezet.Fontos szempontnak tartjuk, hogy a Program által kínált lehetőséggel a foglalkozások nagy része helyben, az óvodákban zajlik, azaz a gyerekeket a megszokott közegükben hagyjuk. Ez a szülőknek is kedvez, hiszen a gyerekek helyben foglalkoznak a sporttal. A sokoldalú mozgásos tevékenység teszi lehetővé majd a sportban tehetséges gyermekek kiválasztását is.A gyermekek optimális fizikai terhelését szervezetük biológiai érése, fejlődése is megköveteli. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen életkorban, milyen sportágat, edzés és sport programot választunk a gyermek számára.

Legfontosabb, hogy megalapozzuk a mozgás szeretet, de ezt nem az azonnali direkt sportágválasztással, edzésszerű foglalkozással kell kezdeni.Minél több mozgásfajtával, testnevelési játékkal, sportmozgással ismertetjük meg a gyermekeket, annál inkább fejlesztjük a motoros, a kognitív és az affektív tanulási képességüket. Annál a gyermeknél, akit túlságosan egyirányú ingerek érnek, fejlődési zavarok, visszamaradások is felléphetnek.A fejlesztő munkának egyik kritikus pontja, hogy mely életkorban kezdődik el a speciális tehetségfejlesztést. Bizonyos mozgásbeli tehetség megjelenési ideje már óvodáskorban felfedezhető, s ezek programszerű fejlesztése már ez időtől fontos. A tehetség gyakran azonban csak későbbi életkorban nyilvánulhat meg.Az óvodáskor igazán „csak” alapozó korszaknak tekinthető: „törődjünk” velük, engedjük őket játszani. Fontos, hogy a gyerekeknek a megfelelő érzelmi fejlődést is biztosítani kell.

"A sport nem csak testnevelés, hanem a léleknek is a legerőteljesebb és legnemesebb nevelő eszköze".

(Szentgyörgyi Albert)

Kedves Óvodapedagógusok!

A mai gyerekek igen kevés időt töltenek a szabadban. Legtöbb gyereket kocsival hozzák, viszik, kényelmesnek neveljük őket. Otthon hamar kapcsolatba kerülnek a számítógéppel, a tévével. Kevés az óvodásoknak elindított külön foglalkozás, melyek közül leginkább ajánlottak a játékkal, a sporttal kapcsolatosak, amelyek valódi élményt adhatnak nekik. Ezért fontosak az olyanok, melyek hozzásegítik a gyerekeket és szüleiket, nevelőiket ahhoz, hogy jobban megismerjék testüket, korlátait és a benne rejlő energiákat. S az ilyen foglalkozások alapot teremtenek ahhoz, hogy később is egészségesebben éljen, de vigyázni azzal a gondolattal, hogy már most a gyermekben az élsportolót lássák meg.

Amikor az ovifoci programot „kitaláltuk”, nem a versenysportolás vezetett bennünket. Alapvető szempont volt, hogy a mozgás legyen még igazibb élmény, kellemes időtöltés és közben persze fejlődjön a gyerekek teste, táguljon a tüdeje, váljon egyre ügyesebbé, alakítsuk motorikus képességét, melyek segítik a kezek és lábak finom összehangolását is. E program elősegíti a természetes gyakorlatok alkalmazását változatos játékokkal, élvezetes időtöltés, s mind ez szerencsésebb, ha szabad levegőn, a leginkább megfelelő környezetben.

Önök óvoda pedagógusok ismerik legjobban a gyerekek fejlődését, s egy életre megszerettethetik a sportolást a kicsikkel. Ebben az életkorban szabad, kötetlen, önfeledt, élvezetes mozgásra van szükségük, amelyet az akár mindennapos játszótéri tombolás is tökéletesen kielégít.

De hol vannak ezek a játszóterek, ahol biztonságosan végezhetik a gyerekek e mozgásokat? Ott, ahol a kisgyerek a legtöbb időt tölti el, az oviban. Szakértők megfigyelései alapján egyre gyakoribb, hogy a szülők túlféltés miatt vagy a kényelemre hivatkozva kevés mozgási szabadságot adnak a kisgyereknek.

Mi egy olyan programra hívjuk meg önöket, mellyel szívesen foglalkoznak majd Önök is. Élvezni fogják a felkészítést, kis versenyeken örülhetnek önök is a gyerekek mozgásfejlődésének, ügyesebbé válásának.

A testedzés örömét még gyermekként kell megtapasztalni ahhoz, hogy később vágyjunk erre az érzésre.

Önök ebben nagy segítségre lehetnek ezen foglalkozások változatos de rendszeres alkalmazásával.

Kedvelj minket a Facebookon!

Képek

2017-2018 szezonösszefoglaló című gallériából ízelítő

Videó

1%

UTE az utánpótlásértAdószám: 18165159-1-41