Dátum: 2024 április 18. (csütörtök) | Andrea, Ilma

hírek

Egykori UTE játékosok is tesztelték az új FIFA 12-t!

Archivum szakosztály 2011-10-19 Megtekintések száma: 2263

Barczi Dávid, Dvorschák Gábor, Lázár Bence és Rubus Tamás nem most találkozott először a játékkal, esténként mindnyájan le szoktak ülni a tévé elé, hogy neten focizzanak egy keveset az ismerőseikkel vagy az ellenük kiálló ismeretlenekkel.

Forrás: Electronic ArtsBarczi Dávid, Dvorschák Gábor, Lázár Bence és Rubus Tamás nem most találkozott először a játékkal, esténként mindnyájan le szoktak ülni a tévé elé, hogy neten focizzanak egy keveset az ismerőseikkel vagy az ellenük kiálló ismeretlenekkel.

 

Magasra rakták a lécet az évente megjelenő FIFA focis játékok. A játékosok irányítására évek óta nem lehet panasz, a magyar nyelvű kommentár már a tavalyi verzióban is kielégített minden igényt. Négy újpesti labdarúgóval elemeztük, mennyire sikerült túlszárnyalnia a korábbi részeket a FIFA 12-es verziószámú idei játékának.

 
"Kérj egy filcet, és írd át 2-1-re" - a számítógép vezette FC Barcelonával küzdött meg az újpesti válogatott

A FIFA 12 esetében nincs olyan érzése az embernek, hogy ugyanazt kapja, mint egy évvel ezelőtt: természetesen idén is a valóságnak megfelelően változott a játékos adatbázis, illetve minden csapat megkapta a szezonban használt új mezeit. Ám újdonságként megjelent a teljesen új alapokra helyezett védekezési mód. Eddig csak egy gombot kellett megoldani, hogy a játék lefuttasson egy cselt és hozzánk kerüljön a labda. Mostantól tényleg figyelni kell, hogy jól helyezkedjünk, idejében pöcköljünk oda az ellenfél által vezetett labdának. Alkalmazhatunk becsúszást, vagy ha nagyon szorult a helyzet, csapattársunk segítségét is kérhetjük a támadás megakasztására.
A kezelés újdonságainak megtanulását úgy segíti a program, hogy a telepítés utáni első elindításkor egy hétleckés oktatóanyaggal magyarázza el a változásokat. Az általunk megkérdezett újpesti focisták szerint sokkal nehezebb szerelni, mint az előző FIFA játékokban. "Eleinte idegesítő az új védekezés. Az első meccseken a Barcelonával játszva még egy kétcsillagos csapattól sem tudtam elvenni a labdát, de azért szép lassan belejöttem. Az viszont jobban tetszik, hogy több figyelmet kell szentelni a jó helyezkedésnek" - mesélt tapasztalatairól Barczi Dávid.

"Egyértelműen könnyebb volt emberfogással követni a labdát vezető játékost és csak egy gombot nyomva tartani, mint most területet fogni" - mondta Dvorschák Gábor, aki a régi, bevált módszert használta a játékban. A helyezkedés valóban nagy hangsúlyt kap az új védekező mechanizmusban, de a gép által irányított csapattársak nem mindig mozognak a mi elképzeléseink szerint. Még a rutinos játékosoknak is azt ajánljuk, hogy a szokásos nehézségnél egy szinttel alacsonyabbra állítsák az ellenfelet, amíg megtanulják az új védekezést.

Alig javult a grafika

A FIFA játékok nem arról ismertek, hogy az egymást követő verziók grafikája óriási változásokon esne át egyik évről a másikra. Csak akkor tűnnek fel az apró tuningok, ha egymás után nézzük az elmúlt évben kiadott verziókat. Ilyenkor észrevehető, hogy a sztárok már nem csak a kinézetükről, de jellegzetes mozdulataikról is felismerhetők, illetve hogy minden évben megújulnak a mezek és a sportolók felszerelései.

Forrás: Electronic Arts
A nagy csapatok mezét eltalálták, a magyar válogatotté viszont csúnya lett

Hogy mennyire naprakész a program, arra Lázár Bence hívta fel a figyelmünket: "A játékban szereplő cipők például annyira frissek, hogy vannak köztük, amelyeket csak az elmúlt hetekben jelentettek meg a cégek és kaptak kézhez a csapatok. Ezek apró dolgok, de jól mutatják, hogy mikre odafigyelnek a készítők."

Csúnya mezben áll pályára a válogatottunk

Az odafigyelés csak a nagy csapatok sztárjait illeti meg. A török bajnokság utolsó csapatának cseréin már aligha találunk olyan cipőt, amelyet valójában is viselne. Olyan viszont még véletlenül sem fordul elő, hogy Wayne Rooney, a Nike reklámarca, az aktuális lábbelije helyett egy Adidas Predatorban vonul a pályára. Hasonló gondossággal rajzolták meg a játékban használt labdákat is, még az egyes bajnokságokon szereplő, speciális mintájú labdák is a helyükön tűnnek fel.

A mezekkel viszont hanyag munkát végeztek: a klubok szerelései többé-kevésbé rendben vannak, a nemzeti válogatottak mezei között viszont összevisszaság uralkodik. A magyar válogatott egy azonosíthatatlan piros és egy elképesztően csúnya fehér mezt kapott, amin a címer helyén a magyar trikolor díszeleg. Egy magyar-finn újrajátszás során pedig arra is fény derült, hogy nyelvrokonainknál is gondok vannak.

Rendben van a magyar keret

Viszont ilyen naprakész magyar válogatott keret már nagyon rég nem volt a játékban. Úgy látszik, hogy az Eb-selejtezők során nyújtott teljesítményünkkel kivívtuk magunknak azt a figyelmet, hogy a valódi kerettagok alkossák a virtuális alakulatot. Míg korábban az is előfordult, hogy már az aktív pályafutását több éve befejező labdarúgó szerepelt a kezdőben, most a mindössze négyszeres válogatott Korcsmár Zsolt is pályára küldhető.

Ennek ellenére a válogatottunkkal ritkán játszanak az újpesti focisták. "Hiába friss a keret, hiába tűnik úgy a nevek mellett feltüntetett számokból, hogy erősebb lett a csapat, ez valójában nem jelent semmit. Sajnos sokkal nehezebb velük játszani, mert pontatlanabbul passzolnak és hamarabb elfáradnak, mint az erősebb csapatok" - mondta Rubus Tamás.

Jó a magyarokkal játszani, ha kevesen vannak is

Abban is mind a négy játékos egyetértett, hogy szívesen játszanának a magyar bajnokság csapataival, de ezek sajnos nem szerepelnek a játékban. Ehhez valószínűleg vagy nagyobb példányszámban kellene fogynia a játéknak Magyarországon, vagy a klubjainknak kéne a nemzetközi porondon jobban teljesíteni. Természetesen a külföldi klubokban légióskodó játékosok megtalálhatók a játékban, mint ahogy a legmagasabban jegyzett magyar bíró, Kassai Viktor is.

A mérkőzéseket Faragó Richárd és Hajdú B. István kommentálják, a szokásos stílusukban. A közvetítések során feltűnően sok a hiba, többször előfordul, hogy egy sikertelen szerelés után is megdicséri a védelmet a riporter. Ez nem a magyarítás hibája, a programnak ez a része fejlődött a legkevesebbet az évek során, akármilyen nyelvet is használjunk, gyakran bakiznak a kommentátorok.

Barátságos meccset és egész szezont is játszhatunk

A játékmódok közé idén nem került új elem: a barátságos mérkőzések mellett, a karrier, a bajnokságok, a "légy profi" és a virtuális szezon végigjátszása a kínálat. A legvonzóbb az online mód. "A gép ellen már nem is szoktam játszani, egyből a netes játékot választom. Akár barátaimmal, akár idegenekkel játszom, sokkal jobban élvezem. A gép néha úgy megy el mellettem, mintha ott se lennék, ez egy másik ember ellen játszva nem fordul elő" - mondta Dvorschák. "A konzolokhoz adott headsetekkel még kommunikálni is lehet a másik játékossal, és persze ilyenkor lehet zrikálni is az ellenfelet" - tette hozzá Barczi Dávid. A "légy profi" játékmódról is megegyezett a focisták véleménye: unalmas az egy játékos szemszögéből végigjátszott meccs. Ritkán kerül játékba az ember, a gép játékát nézni pedig nem túl szórakoztató.

Az új védekezési mód izgalmasabbá és reálisabbá teszi a játékot. A program nem hibátlan, a hibás mezeket jó lenne javítani, a játékot kipróbáló focistáka pedig a kispályás vagy a teremfoci módot hiányolták, de elégedetten álltak fel a gép mellől.

Kedvelj minket a Facebookon!

Képek

UTE-Nagykőrös-Edzőmérkőzés című gallériából ízelítő

Videó

1%

UTE az utánpótlásértAdószám: 18165159-1-41